Söszke
Malac

Mangalitza

Op de boerderij hebben we altijd een aantal volwassen Mangalitza’s en vaak ook biggetjes. Ze worden ook wel Hongaarse wolvarkens genoemd. Ze lijken op wilde zwijnen, maar dan een stuk groter. Een volwassen zeug weegt zo’n 150 kilo terwijl een volwassen beer wel meer dan 200 kilo kan wegen. De varkens staan bekend om hun krullerige beharing, hun spek en hoge kwaliteit vlees. Doordat de zeugen pas na zo’n anderhalf jaar slachtrijp zijn is het vlees goed doorbloed.

Magalitza’s zijn echte woelers. Een mooie tuin is in korte tijd omgetoverd tot een maanlandschap. Ze hebben verschillende verblijven en gaan regelmatig van het ene naar het andere verblijf. Op deze maniet kunnen we in de lege verblijven groete verbouwen welke ze dan later weer mogen opgraven en eten. Om hun natuurlijk gedrag te blijven stimuleren begraven we regelmatig wortels, aardappelen, kolen of eikels in hun verblijf. Hier kunnen ze uren zoet mee zijn.

Mangalitza’s zijn echte buitenvarkens, met hun dikke speklaag en beharing zijn ze goed bestand tegen lage temperaturen en regen. ’s Winters rollen ze zelfs in de sneeuw. Zodra de zomer begint maken ze modderpoelen en liggen ze hier in te rollen voor verkoeling.

Het ras heeft een moeilijke tijd achter de rug en was bijna uitgestorven. Tegenwoordig zijn er wereldwijd meerdere fokkers bezig om de stand weer op peil te krijgen en het ras te behouden. Er zijn slechts enkele bloedlijnen over en er moet met zorgvuldigheid gefokt worden. Onze zeug Nagyobb (bruin) is van de Ovar lijn uit Hongarije. Onze zeugen Söszke (de witte) en Malac (zwaluwbuik) en beer Orizom (bruin), zijn van een andere bloedlijn.